19.9.2013

Työtä vailla (ja vääränkielinenkin)

Olen tässä viime viikkoina naputellut muutamia työhakemuksia eri firmoihin, jotka ovat hakeneet osa-aikaisia työntekijöitä. Hyvin vähän on ilmoituksia tällä hetkellä kokopäiväisistä paikoista täällä päin ja nekin ovat sellaisia, jotka vaativat tietynlaisen koulutuksen (esim. sairaanhoitaja, opettaja, lääkäri, insinööri...).

Kaikki kotihoidontukea joskus "nauttineet" tietävät, miten naurettava raha se on. (Ja nyt ne pirulaiset sielä Arkadianmäellä meinaa vielä mennä sormeilemaan sitä ja pakottamaan äidit töihin, vaikka kotona on pieni lapsi.) Ja meillähän sekin tuki katkeaa pian, kun tyttö täyttää joulukuussa kolme. Pakko siis etsiä ja etsiä, että löytyisi töitä - edes niitä osa-aikaisia. Tässä on vain yksi iso ongelma.

Nimittäin tämä kaupunki. Täällä voit toimia esim. lääkärinä ilman, että puhut sanaakaan suomea (kyllä, omakohtaisia kokemuksia on lukuisia), mutta palvelualalle tihkaisee päästä, jos on suomenkielinen ja puhuu ihan pikkuisen ruotsia (ja ymmärtää vielä vähemmän, kun täällä puhutaan niin vahvalla murteella). Voitte uskoa, että tämä on todella turhauttavaa! Melkein kaikissa työpaikkailmoituksissa VAADITAAN ruotsinkielentaitoa tai sitten ne ovat suoraan toisella kotimaisella kirjoitettuja. Ei riitä, että yrittää parhaansa. PITÄÄ osata. Toki ymmärrän, että valtaosa väestöstä on ruotsinkielistä, mutta minkä minä sille voin, että olen alunperin umpisuomenkieliseltä paikkakunnalta, enkä koskaan sitä ole kunnolla oppinut edes koulussa. Ja faktahan se on, ettei se koulussakaan opittu ole kunnolla pysynyt päässä, kun kieltä ei ole käyttänyt.

Tälläkin hetkellä on yksi hakemus vetämässä, mutta tällä kertaa ei lukenut mitään ruotsinkielen tarpeesta ilmoituksessa ja olen kuullut, että kyseisessä firmassa se ei ole niin vaadittua. Että pidetään peukkuja! :)

Tälläinen miniavautuminen tähän päivään. Turhauttaa vaan niin hirveästi.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti